Intresseanmälan till höstterminen 2024

Du kan göra en intresseanmälan inför nästa säsong till höstens kurser, så du inte missar när vi öppnar anmälan.

Höstterminen startar den 26 augusti 2024!

Kinesisk kickboxning / Sanda / Sanshou  (散手/散打)

Sanshou är ett är kinesiskt självförsvarssystem som utvecklats av den kinesiska Wushu förbundet i mitten på 1900-talet. Systemet är baserat på traditionell kinesisk där det anpassats efter att kunna användas på en begränsad yta, både för att det passar bra för självförsvar inom militära och för att de ska kunna användas för en bedömningssport. Tidigare fanns flera liknande system vilket kallades De lei tai men Wushuförbundet satte samman dessa till ett standardiserat system och kallade det sanshou. Systemet är alltså inte en kampsportstil i sig utan de tekniker som passar på en begränsad yta har plockats från traditionell Gong fu och annan kinesisk kampsport och satts samman till ett system som hela tiden utvecklas. 

Grunderna i sanshou är snabba slag, sparkar och snabba kast. Sporten är en fullkontaktsport där teknikerna används mot motståndaren och till skillnad från t.ex. kickboxning så är även kast, svepningar, nedtagningar och armbågar tillåtna. Tävlingsaspekten i sanshou är viktig och ofta är sparring en del av träningen för den som tränar traditionell Gong fu just för att träna med en motståndare. Att sparra och träna med en motståndare är mycket komplext och man tränar aspekter som reaktionsförmåga och problemlösning, och varje pass blir unikt då olika motståndare rör sig och arbetar med olika tekniker.

Efter Kinas reformering och öppnande ville man standardisera utvecklingen av kinesisk kampsport och skapa regler för tävling med vissa begränsningar av teknik. Detta är Sanshou.

Träningen passar för barn, ungdomar och vuxna.

Shaolin självförsvar

Shaolin självförsvar är Shaolintemplets äldre form av kamptekniker, tidigare generationer av människor som genom sitt blod och svett från praktiska erfarenheter i strider förädlade kampkonsten Wushu. Syften var att förbättra användandet av händer, blick och steg genom tålmodig träning av varje teknik. Varje generation fortsatte att kontinuerlig träna och fördjupa sin förståelse, och för att underlätta inlärningen skapades rörelsemönster — form, eller taolu — för att enklare minnas teknikerna. Formen är i själva verket som en bok, där finns mycket kunskap och är mycket användbart, men när det används i praktiken måste man utan att tänka kunna anpassa tekniken efter situationen och agera direkt. I försvar kan också ingå attack, att försvara sig innebär då ett flöde av attack och försvar enligt filosofin om yin och yang. 
 
I gamla tider lärde man sig först hela formen och delade sedan upp formen i korta tekniker som tränades till perfektion. För att uppnå den högsta nivån behöver teknikerna kunna användas instinktivt utan att tänka. Man tränade 12 olika slagtekniker som tillsammans bilder en enhet. När man möter motståndare kan de naturligt anpassas och förändras utan att tänka och man lärde sig även speciella tekniker för att avsluta en kamp med en endaste teknik. Detta är Shaolin självförsvar.
 
 

Dela gärna denna sida via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email