Shaolin Kungfu / Gongfu (少林功夫)

Shaolin Gongfu benämns här i Väst ofta som Kungfu och kommer ursprungligen från Shaolintemplet. Det är en av de mest äldsta kända kinesiska kampsporterna. Shaolin Kungfu har under mer än 1 500 år utvecklats och förfinats av generationer av munkar i Shaolintemplet till ett mycket varierat och stort kampsportssystem.

Positiva effekter av Kungfu

Kungfu har mycket hälsofrämjande effekter än som en kampsport för självförsvar. Utan också till att förbättra kroppskontroll, hållning, koordination, kondition, hjärta, andning, nervsystem, jing, qi, shen och gör dig lugnare och mer harmoniskt. Du blir också starkare, förbättrar din balans, smidighet, rörlighet och uthållighet.

Filosofi och träning

Kärnan i Shaolin Kungfu är balans och hur två diametrala egenskaper kan samexistera, detta kallas i Kina för Yin Yang (阴阳; kinesiska tecknet yin (阴) betyder skugga, stängt och negativt, tecknet yang (阳) betyder sol, öppet och positivt). Uttrycket Yin Yang har en mängd olika betydelser och används för spänd kontra avslappnad, internt och externt, hårdhet och mjukhet. Shaolin Kungfu handlar om kroppens rörelser och hur man inom kroppen och sinnet (internt) kan hitta styrka och optimera rörelser för att effektivt påverka omgivningen (externt), men även tvärt om, hur en god fysik och en kropp i balans kan påverka sinnet positivt. Träningen syftar alltså till både fysisk och psykisk hälsa, optimering av intern och extern kraft, detta kallas Kungfu.

Kungfu inkluderar både fysisk och psykisk träning som tillsammans bildar en sorts intelligens, denna intelligens går endast att få genom träning under lång tid och hårt arbete. Mycket av hur vi rör oss styrs autonomt, av sig själv utan att vi tänker på det. Rörelser går hela tiden att förfina och optimera. Första gången man provar något är det klumpigt och oprecist, efter lång träning bygger man sakta men säkert upp en fingertoppskänsla för sysslan som utförs. Om betydelsen av Kungfu ska beskrivas med ett ord är det just fingertoppskänsla som är passande. Ett annat ord som också är passande och kanske enklare att förstå är rörelseintelligens, en intelligens som utvecklas genom lång träning.

 

Shaolin Kungfu har ett holistiskt synsätt där hela kroppen tränas och är ett system med både mental och fysisk träning. Träningen går att dela upp i flera delar: fysisk träning, träning av rörelseintelligens samt mental träning. Den fysiska träningen inkluderar balans, rörlighet och kraftutveckling. Rörelseintelligens tränas genom övning av olika former, många olika rörelser som sätts samman och övas både separat och i följd. Sakta efter övning fås en bättre kroppskontroll och en ökad rörelseintelligens. Sist men inte minst tränas den mentala biten och den ses inom Shaolin Kungfu.

Fakta

Bruce Lee gjorde Shaolintemplet, ordet ”Kungfu” och Kina världskänt med sina filmer. Tyvärr tappades en viktig del av ordets betydelse när det blev förknippat med kampsport och fighting. Den riktiga betydelsen av Kungfu handlar inte om varken kampsport eller fighting utan betyder något mycket mer. Enkelt översatt är Kungfu att verkligen bemästrar ett område. En person som är mycket duktig inom ett speciellt område där det krävs mycket träning över en lång tid för att uppnå en hög skicklighet har Kungfu. Exempelvis kan en kock som under lång tid lärt sig laga mat uppnå en speciell känsla för att laga mat, en känsla för att laga bra mat som inte så lätt går att förklara till någon annan. Det som krävs för att uppnå denna kunskapsnivå är helt enkelt träning under lång tid, denna känsla, denna kunskapsnivå kallas Kungfu.

Sommar- & helgkurser 2024

Upptäck vårt spännande utbud av sommar- och helgkurser! Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren, har vi en träningsform som passar just dig. Förvandla din sommar till en tid för personlig utveckling och välbefinnande. För mer information och för att anmäla dig, klicka på knapparna nedan. Upplev en aktiv sommar med oss!

Anmälan till höstterminen 2024

Schema            Priser

Gratis prova-på pass

Våra prova på klasser är bra för dig som vill testa på innan du bestämmer dig för att ta en kurs. Vi arrangerar under vecka 35.

Anmälan till nybörjarkurs

Säkra din plats – anmäl dig till höstens kurser redan nu. Antalet deltagare är begränsat. Först till kvarn gäller!

Anmälan till fortsättningskurs

Välkomna tillbaka till en ny termin! Om du är osäker på vilken grupp som du ska träna i, så får du höra av dig till Shifu Shaojie.

Dela gärna denna sida via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email