Taichi Shaojie Shifu

Intresseanmälan till höstterminen 2024

Du kan göra en intresseanmälan inför nästa säsong till höstens kurser, så du inte missar när vi öppnar anmälan.

Höstterminen startar den 26 augusti 2024!

Taichi / Taiji / Taiji Quan (太極拳) 

Taiji quan (ofta förkortat till Taiji, Taichi eller Taichi formen i Väst), Taiji är baserat på naturens inneboende förmåga till balans. Ömsesidig transformation och växelverkan mellan Yin och Yang är det sanna uttrycket av naturen där allt föds och dör. Med inspiration från denna naturlag kombinerade människor den traditionell kinesisk medicinens meridianteori med attack- och försvarsövningar från kinesisk kampsport och skapade taiji quan och parövningen pushing hands.

Taichi består av träningsformer med eller utan olika vapen som svärd, sabel, spjut och stav. Taichi är mest känt för sina långsamma och graciösa rörelser som utförs mjukt och flytande men ändå kraftfullt, och med en avspänd kropp, ett avspänt sinne och med djup koncentration. 

Positiva effekter av Taichi

Utövandet av Taichi syftar inte bara till att stärka kroppen och att lära sig självförsvar, utan också till att lindra och motverka en mängd kroniska sjukdomar och degenererade hälsotillstånd såsom höga blodfetter, högt blodtryck eller blodsocker, dyspepsi, förstoppning, sömnlöshet, depression, stress, brist på koncentration samt dålig blodcirkulation. Träningen stärker också inre och yttre balans och leder till allmän förbättring av immunförsvaret.

Utövandet av Taichi passar utmärkt för alla åldrar.

Filosofi och träning

I Taichi tränar man följsamhet och att leda sin kraft vidare istället för att arbeta mot sin kraft. Systemet bygger på filosofin om yin och yang (på kinesiska 阴阳). Det kinesiska tecknet (yin) betyder skugga, mjukt, stängt och negativt. Tecknet (yang) betyder sol, hårt, öppet och positivt. Uttrycket yin yang har en mängd olika betydelser och används till exempel för spänd kontra avslappnad, internt och externt, hårdhet och mjukhet. Genom att följa med kraften från en attack kan man utnyttja den för att styra den i en säker riktning och trötta ut motståndaren. Detta är i enlighet med filosofin om yin yang och inom Taichi tränar man att möta yang (hårt) med yin (mjukt) för att hela tiden skapa en balans mellan dessa två motpoler.

Bruce Lee beskrev det så här:

Du måste bli formlös, formlös som vatten. När vatten hälls i en kopp formas det som en kopp. När vatten hälls i en flaska formas det som en flaska. När vatten hälls i en tekanna formas det som en tekanna. Vatten kan droppa ner och det kan störta ner. Bli som vatten min vän.

Historia och stilar

Systemet som Taichi bygger på har kunnat spåras till någon gång under 1200 e.v.t. då det formulerades av taoistmunken Zhang Sanfeng (). Under denna tid var det dock löst sammansatta rörelser och långt ifrån det system som finns idag. Inte förrän under 1500-talet sattes rörelserna samman av Chen Wangting (1580-1660 e.v.t) till det system som vi idag kallar Taichi/taiji quan. Det som då skapades av Chen Wangting kallas Chen-stilen (陳氏).

En lärjunge till Chen-familjen som hette Yang Luchan (杨露禅; 1799-1872) tränade Taichi under många år och skapade i Peking senare sin egen förenklade stil som kallas Yangstilen, en stil som var anpassad för att kejsaren och andra nära honom skulle kunna träna Taichi. Yangstilen är den nu den stil med flest utövare i Kina men Chenstilen ses som ursprunget och är fortfarande vara ett mer komplett system.

Totalt finns fem stycken välkända stilar, utöver de tidigare nämnda finns även Wustilen (武氏), Wustilen (吳氏) och Sunstilen (孫氏). På Shaolin kulturcenter är det Chenstilen som vi tränar.

Dela gärna denna sida via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email